Om at trække christianitten

Af Mads Holger 23

DR2 sendte sidste uge dokumentaren Christianis Børn. Om filmen fortæller DR selv: ”For første gang fortæller de første børn, der voksede på Christiania i hjertet af København i de glade hippiedage, hvordan virkeligheden så ud i børnehøjde. Og de forsøger at konfrontere deres forældre med de ubehagelige oplevelser og tabuer, som der er blevet lagt låg på gennem hele Christianias historie.”

Hvis man skal tro filmen, må man mildest talt medgive DR, at der har været tale om særdeles ubehagelige oplevelser. Filmen følger i alt fire nu voksne børn, der er opvokset på fristaden og beretter om en opvækst med mordforsøg, om at dele børneværelse med stiknarkomaner, om hård vold mod børn, om at se døde mennesker ligge rundt omkring, om deres egne forældre døde af narko, og om hvordan børnemishandlere søgte til Christiania, fordi de der havde relativt frit spil. Jeg ved ikke, om filmen overdriver eller er ensidig, men det er i hvert fald, hvad de fire medvirkende blandt meget andet gengiver fra deres barndom.

Fortællingen er i den grad en beretning om, at man i Danmark kan slippe af sted med stort set hvad som helst, hvis blot man evner at pakke det ind i et ideologisk kostume og vel at mærke det rigtige ideologiske kostume. I så fald er der frit slag, uanset om det er på børn eller voksne. I det omkringliggende samfund ligger nemlig en enorm angst for at kunne betegnes som reaktionær eller på anden vis at risikere eksklusion fra det gode selskab ved at stille sig skeptisk over for sådant.

På Nørrebro i København oplevede vi for nyligt noget lignende, da flere butikker blev smadret under de seneste venstreekstremistiske optøjer, der desværre jævnligt præger bydelen. Også her imødegås volden med en lidt større grad af accept, fordi den er politisk (og vel at mærke med den rette politiske kulør). Jeg for min del finder faktisk politisk vold værre end al anden vold. Ganske vist er dette lidt som at sondre mellem pest og kolera, men skulle jeg da endelig have én på hovedet, ville jeg da hellere have det, fordi en eller anden glatnakke ville stjæle min pung, snarere end fordi han ville oprette et samfund efter nordkoreansk forbillede. Jeg holder dog trods alt mere af mit samfund end af de ca. 450 kr., der i skrivende stund ligger kontant i min pung.

Christiania var et eksperiment, og selv hvis vi ser bort fra de mange skæbner, som eksperimentet har kostet, så lad os dog alligevel prøve at gå ind på præmissen og forsøge at anerkende det som et eksperiment, for i givet fald kan vi dog så sige, at al ulykken har haft en højere mening, derved at vi som samfund har fået efterprøvet dette eksperiment og undersøgt, om det virkede. Egentlig foretrækker jeg at henlægge sådanne eksperimenter til Indokina, men når nu det åbenbart ikke kunne være anderledes, kan vi i Christianis tilfælde konstatere, at eksperimentet afslørede, hvorledes det ikke gik. Nuvel, så ved vi det, og endskønt vi dog var bedre tjent med at vinde denne erfaring på anden vis, så har som sagt alle disse ulykkelige skæbner dog i det mindste ikke været helt forgæves, derved at de har bibragt os denne viden, men eksperimentet fortsætter efter denne konstatering som et af de mest kriminelle steder i Danmark.

Hvis vi (hypotetisk eller ej) medgiver, at Christiania og det ungdomsoprør, som stedet repræsenterede, i en periode havde noget godt at tilføre det danske samfund, så må vi naturligvis være taknemmelige for den historiske indsats. Således mindes vi i dag også besættelsestidens frihedskæmpere for deres periode, men mange ville nok se skeptisk til, hvis disse stadigvæk kørte bevæbnede rundt i gaderne i dag. Den tid er forbi.

Ofte indvendes det, at Christiania er en stor økonomisk indtægtskilde for København, fordi turister valgfarter hertil for at opleve Fristaden. Det skal der nok være noget om, men jeg skal påminde om, at vi sandsynligvis kunne tjene endnu bedre penge på turisme ved at opføre rigtige gladiatorkampe i Cirkusbygningen, og dog gør vi ikke det. Det ville næppe falde i ideologisk smag, med mindre vi på en eller anden måde kunne få lagt noget Led Zeppelin ind over. Det er måske også værd at bemærke sig, hvilken type turister, som Christiania tiltrækker sig. Det er jo nok ikke de der fire skæve fritidsmusikere fra Hamborg eller de tre efterskoleelever fra Hjørring, der bare skal have to gram hash, som for alvor skæpper i turistkassen. Jeg rendte ind i et sådan selskab forleden. To af dem lignede medlemmer af et kristent heavy metal band og kørte vinde og skæve den tredje rundt i en trillebør ved kanalen. Han lignede musikeren Sebastian i en alder af 12. Det var ikke just, fordi det øgede Københavns herlighedsværdig at betragte dette. Faktisk vil jeg tro, at Københavns igangværende metrobyggeri bidrager mere til byens forskønnelse end Christiania.

Skal man endelig begive sig ind i denne kassetænkning, hvilket jeg dog nødigt gør, så ligger der pudsigt nok også en anden lille stad i København, som tusindvis af turister årligt gæster byen for at besøge. Her tænkes naturligvis på Tivoli, men Tivoli bliver ikke ryddet af hundredvis af kampklædte betjente to tre gange om året. Urolighederne her er sjældent værre, end at de kan klares af Tivoligarden og Harlekin. Således ligger Tivoli ikke København økonomisk til last ved at tære på de politiressourcer, som i øvrigt er et enormt problem at få til at balancere rent samfundsøkonomisk. Vil man således foretage en økonomisk kalkule, må man vise sig villig til at modregne denne udgift.

Endelig kan man opleve den vrangforestilling, at Christiania er udtryk for et alternativt og progressivt miljø, hvor ting, der ellers ikke kunne slå rod ude i samfundet, spirer. Her tænkes naturligvis ikke kun på vanrøgt og kriminalitet, men også alternative udtryksformer og kunst. Det er måske den værste fejlslutning, fordi det verdenssyn, den udtryksform og ideologi, som Christiania repræsenterede, i dag er alt andet end progressivt. Tværtom er det passé og således en dyrkelse af gårsdagens hedengangne tristesse. Christiania er ikke avantgarde, og har ej heller været det længe, med mindre man da lige er en af de der tre efterskoleelever i trillebøren ved Gammel Strand, og det kan jeg oplyse, at jeg ikke er, hvis nogen skulle være i tvivl.

23 kommentarer RSS

 1. Af Benny B

  -

  Hej Mads. jeg gir dig ret i dine betragtninger.
  Dog vil jeg gå videre til handling og lovliggøre christania, installere en lokal politistation og samtidig frigive cannabis.

  Frie og ansvarlige demokrater bør selv bestemme hvilken buzz de vil nyde.
  Samtidig bør alle egne af kongeriget underlægges lov og orden incl. christania. – Man kunne med fordel og i samme swung rydde og repatriere hele nørrebro, voldsmose og de andre steder hvor antidemokraterne styrer gaden.

 2. Af Karl Nielsen

  -

  “Fortællingen er i den grad en beretning om, at man i Danmark kan slippe af sted med stort set hvad som helst, hvis blot man evner at pakke det ind i et ideologisk kostume og vel at mærke det rigtige ideologiske kostume. I så fald er der frit slag, uanset om det er på børn eller voksne.”

  Ja, tænk på hvad der upåtalt får lov at foregå i ghettoerne i multikulturalismens hellige navn- som Yahya Hassan sagde:

  – Tag ud i en hvilken som helst ghetto. Tag til Gellerup, tag til Trillegården, tag til Nørrebro, tag til Tingbjerg. Så ved du, hvordan tingene hænger sammen. Alle sælger hash, alle stjæler, alle hæler. Mine fætre gør det. Alle gør det. Jeg kender de her mennesker. Det er sådan, det miljø er. Det, man siger med, at det er de få, der ødelægger det for de mange, er fuldstændig absurd. For det forholder sig helt omvendt.

 3. Af preben f jensen

  -

  Danmark er et rødt og afsporet samfund. Læs mich aels indlæg 20.40 den 17. ds. hos to m jen sen. Eller læs diverse blogs og netaviser om hvordan DK ligner DDR plus Sverige og Grækenland mere og mere………………

 4. Af Thomas Jensen

  -

  Jeg tror ens holdning til Christiania er afhængigt af de informationer og oplevelser man har med stedet.

  Mads Holgers beskrevne oplevelse handler om tre meget fulde/skæve unge med en indkøbsvogn, og det er jo ikke just positivt. Men helt ærligt: I mine unge dage var jeg selv en af disse tre unge, der væltede rundt med en indkøbsvogn. Dog boede jeg dengang i Vestjylland og Aalborg, så jeg kan ikke just hævde, at Mads Holgers oplevelse kun kan finde sted i forbindelse med Christiania.

  Mine egne oplevelser med Christiania er noget anderledes end Mads Holgers:

  I min studietid var jeg med mine medstuderende en tur i København, og vi tog selvfølgeligt et smut på Christiania (første gang for mig). Vi endte i Fælleskøkkenet hvor vi alle sad om et bord, og røg noget, der måske ikke var helt lovligt. Vi havde dog alle en dejlig og sjov oplevelse.

  Senere fik jeg job i København, og endte på en bytur med en rigtig god ven igen på Christiania. Her faldt jeg i snak med en pige som beskrev sig selv som “Kunstner” (med meget stort “K”). Hendes faste overbevisning var, at computere var “onde”. Da hele mit arbejdsliv (og en stor del af min fritid) foregår på en kontorstol foran en computerskærm, var det for mig et noget overraskende synspunkt. Det var dog en herlig oplevelse, som jeg har grint meget af i de 15 år der er gået siden da. Jeg skriver også dette med et stort smil, bare fordi jeg igen tænker på oplevelsen.

  I mine øjne bør vi ikke lukke Christiania. Vi bør være rige nok til at have et sted, hvor de “skæve eksistenser” kan finde et frirum og udfolde sig i fred. Vi bør også have et sted hvor de “de tre efterskoleelever fra Hjørring” kan få deres 2 gram hash og en oplevelse for livet. Det krav vi dog skal stille er, at det sker under “ordnede forhold”, hvor ingen bliver misbrugt og alle efterskoleeleverne kan komme trygt hjem igen.

  Mads Holger beskriver sig selv som “Den sidste romantiker”. Men når det kommer til emnet “Christiania” tror jeg dog, at jeg er en smule mere romantisk end han.

 5. Af Tom Erne

  -

  Christania er et af de mest interessante og naturskoenne steder i Koebenhavn.
  Et sted, som alvor kan siges at byde paa noget andet end resten af hovesdstaden, og Danmark generelt. Netop det goer det interessant.
  Man kan finde gode spisesteder, nyde solen paa volden, hoere musik og suge alskens udtryk af mere eller mindre afvigende karakter til sig.
  Endvidere er Christania et sted som ikke bare giver plads til, men som hylder, de ellers ikke samfundskonforme skikkelser og tanker.
  Som saadan er Christania et unikt og paa mange maader berigende bekendtskab.
  Problemet med Christania er, at alt disse alternative og interessante vinkler paa livet, og paa samfundet som helhed, skaemmes faelt af de svaert kriminelle elementer som staar bag den omfattende hashhandel, og som ioevrigt intet har med hverken den oprindelige ideologi eller ioevrigt alternative livsform at goere. Her er der tale om organiseret kriminelle, som er lykkedes med at udnytte fristadens relative isolation og frisind til, at drive en ioevrigt meget vaesentlig forretning. En forretning som jeg umiddelbart vil mene skal maales i milliard klassen.
  For mig er svaret ganske enkelt. Legaliser cannabis og relaterede produkter, og med det faa aabnet vejen for, at retsstaten ogsaa kan fungere paa denne lille men ioevrigt skoenne del af Koebenhavn. De kreative og alternativt taekende burde sagtens kunne fungere, ja endda meget bedre, var det ikke for det kriminelle element hashhandlen og dets bagmaend udgoer.
  Som aegte liberal (og det er jeg) er belaegget for en fortsat kriminalisering af cannabis helt og aldeles uberretiget. Overdrevent brug af stegt flaesk med persillesovs sender flere paa hospitalernes doedsgange, saa kom nu snart over kontrolmanien og giv friheden tilbage til individet. Alt imens kan hundrede af millioner politkroner spares paa ende- og nytteloes bekaempelse, og atter hundrede af millioner kroner drives til indtaegt i skat af salget. For ikke at tale om den kontrol man samtidigt kunne indfoere, og med det maaske faa held med at holde de under 18 aarige ude af markedet.

  Forsoemte boern, vold og andet skidt findes desvaerre i alle dele af landet, og i saerlig grad i de socialt belastede miljoer og familer. Det gaelder paa Christanie som saa mange andre steder – beklageligvis. Men det har for mig at se intet med Christania som saadan at goere.

 6. Af preben f jensen

  -

  Udviklingen i Danmark risikerer snart at komme helt ud af kontrol, hvis der ikke kommer nogle ægte og klassiske konservative værdier ind i dansk politik. Hvis ingen forsvarer fædrelandet, dets fred, kultur, sikkerhed, familieværdier, økonomi, velfærd og demokratiske suverænitet…… ender det jo i kaos, junglelov, uroligheder, opløsning og undergang. Det er katastrofalt at lade røde og radigale kliker bestemme fart og retning.

 7. Af preben f jensen

  -

  Har “tom erne” overset at digitaliseringen og computer-vældet også har en bagside med diverse store minusser og uhyggelige perspektiver. Er DR blevet en radiostation så radigal og politisk “korrekt” at sandheden, virkeligheden og Danmarks fremtid er blevet noget helt ligegyldigt?

 8. Af preben f jensen

  -

  Tænke sig, DR tillader sig også at føre sig frem med direkte forældre- og familiefjendsk propaganda. Man var for lidt siden mikrofonholder for en tøs fra danske studerendes fællesråd der pludrede løs med nedvurdering af forældrene og hjemmene.

 9. Af preben f jensen

  -

  Tænke sig, DR tillader sig også at føre sig frem med direkte forældre- og familiefjendsk propaganda. Man var for lidt siden mikrofonholder for en skolepige fra danske studerendes fællesråd der pludrede løs med nedvurdering af forældrene og hjemmene……….

 10. Af Kasper Eplov

  -

  Käre Mads
  Jeg kan godt lide dig, du er vittig og skarp. Men også ensporet og unuanceret i dette tilfälde. Christiania har väret under et kollosalt pres fra det etablerede samfund, rå og hadefuld retorik, rå magt anvendelse fra Politi. Der har ikke väret nogen käre mor, ingen realkredit lån til forbedringer, ingen håndvärkerfradrag. Det er utroligt let dömme unge idealister der satsede og ofte tabte. Man kan undre sig over at dette etablerede velordnede og velmenende samfund som Mads Holger beskriver hellere vil bruge pengene på Politiaktioner end på sociale og konstruktive indsatser. Dette gjorde man naturligvis fordi man, og Mads Holger, har betragtet Christiania som en fjende der skulle bekämpes og ikke som egne börn der skulle beskyttes. fortällingen om Christiania Börn er lige så höj grad fortällingen om et samfund der indförte undtagelses tilstand i en bydel og lod börn vokse op i krigszonelignende tilstande. Tro mig jeg ved hvad jeg taler om – jeg er selv et af disse börn . Vejen frem er konstruktiv anderkendende dialog med konstruktive forbedringer. Christiania skal spille en rolle i forhold til Klima dagsordenen – hvad om at göre det til grön omstillings laboratorie – et udsalgsvindue til verden. Der skal laves et legaliserings forsög med Canabis på Christiania – hvad er der at tabe? 40 års forfejlet narko politik må väre nok. Lad os bruge vores ressourcer konstruktivt og til fälles bedste.

 11. Af Bjørn Sørensen

  -

  som Yahya Hassan sagde:

  “- Tag ud i en hvilken som helst ghetto. Tag til Gellerup, tag til Trillegården, tag til Nørrebro, tag til Tingbjerg. Så ved du, hvordan tingene hænger sammen. Alle sælger hash, alle stjæler, alle hæler. Mine fætre gør det. Alle gør det. Jeg kender de her mennesker. Det er sådan, det miljø er. Det, man siger med, at det er de få, der ødelægger det for de mange, er fuldstændig absurd. For det forholder sig helt omvendt.”

  Stalin startede ud som gangster, for at finansiere kommunistpartiet, Hitler gjorde jøderne til synndebuk så de kunne stæle deres formuer til at finansiere nazistpartiet.

  I USA blev velfærdsamfundet brugt til at finansiere de sortes “frihedsbevægelse”.
  I de amerikanske ghettoer er der der lignende forhold som Yahya Hassan beskriver.
  Nu er forholdene så forfædelige. I en amerikansk film om ghettoen fra 1991, starter den med at bekendtgøre at 20% af de sorte mænd i ghettoen bliver mydet, de fleste blandt dem selv.
  Nu er pludseligt politiet gjort til syndebukke for det depraverede liv i ghettoerne.

  Vores egne ghettoers og Christianias lovløse forhold bør standses i tide inden det eskalerer til amerikanke forhol.

  Der er kun et middel, og det er effektiv kriminalitetbekæmpelse, dvs konsekvens og lange fængselsstraffe.

 12. Af Henrik Petersen

  -

  Hash bør legaliseres øjeblikkeligt. Det er langt mindre skadeligt end alkohol (der er legalt) og tobak (der vist også blandes i hash, eller tager jeg fejl?). Både alkohol og tobak er imidlertid legale stoffer. Og hvor mange er det så liiige, der er døde af hashmisbrug??
  Javist, hvis man er disponeret for psykoser, er hash en forværrende faktor. Men læs lige op på statistiken: Hvordan ser det ud for alvorlige sygdomme henholdsvis dødsfald som følge af alkohol og tobak i forhold til hash (som jeg heller ikke er tilhænger af).

  Således mindskes kriminaliteten, og politiets ressourcer frigøres til bedre ting.

  Man vil givetvis stadig kunne få hårdere stoffer på Christiania (christianitterne hævder det modsatte, jeg tror dog lidt mere på nogle venner, der desværre er misbrugere), men det kan man altså også på det skarpe hjørne i Istedgade, ca. 100 meter fra politiets Station 1. I fuldt dagslys og åbenlyst for enhver. Kunden hiver pengene op af lommen og pusheren spytter en stanniolkugle ud til kunden. Heroin og coke er – så vidt jeg – ved det mest efterspurgte. Men lidt methamf og crack er da heller ikke at foragte…..

  At Christiania er noget bras, der bør bulldozes hellere i går end i dag, kan vi sagtens blive enige om. Den evindelige romantisering af dette bølleområde med vinde og skæve voksne, forvildede børn og blæste hestestore hunde er som taget fra Grimms eventyr. Det er fanme uhyggeligt, du.

 13. Af Erik Larsen

  -

  Christania, som f.eks. Mette Frederiksen fra S elsker – for slet ikke at tale om Skipperen, johanne, Holger K. og alle de der har den “kommunistiske tankegang” i behold – er nok det næstværste 1968 generationen har påført lille Danmark. Hvor det VÆRSTE er de radikale og besættelsen i Danmark af indvandrere/religioner der tager stort set alt fra os.
  Sygehuse er under Rumænien-niveau, skatter/afgifter er ekstreme (størst i verden) p.g.a. omkostningerne til de familier, hvor alle , alle er på overførselsindkomster, ikke lærer sig sproget o.sv. Så længe vi ikke har et DANSK parti, der vil hjælpe DANSKERNE primært, så bliver det aldrig, aldrig bedre. Og kære Mads, dit “eks-parti” på ca. 3 procent kan nok ikke hjælpe – selv 21 procent DF stemmer er også nærmest “ubrugelige”. Godnat Danmark. Nye partier dukker op (Alternativ, Medvind på cykelstierne, fodbold-partiet, snart helt klart et religiøst indvandrerparti, o.s.v. o.s.v.

 14. Af P Christensen

  -

  ” man i Danmark kan slippe af sted med stort set hvad som helst, hvis blot man evner at pakke det ind i et ideologisk kostume og vel at mærke det rigtige ideologiske kostume.” skriver MH.

  Er til enig med MH, bortset fra at “Danmark” bør erstattes med “overalt”, og “ideologisk kostume” bør erstattes med “ideologisk, herunder religiøst kostume”.

  Det (dvs. også Christiania) bekræfter menneskets generelle egocentrering, grådighed og dobbeltmoral samt totalt manglende evne til selvindsigt og -kritik.

 15. Af preben f jensen

  -

  Iflg. diverse kilder er det meget skadeligt for unge mennesker at ryge hash, idet hash er til skade for udviklingen af den unges intelligens og åndsevner. Og nogle unge kan slet ikke tåle hash, men bliver sindssyge. Og brug af hash ender tit i brug af endnu stærkere stoffer, der kan ødelægge helbredet på kort tid.

 16. Af Tom Erne

  -

  Iflg. diverse kilder er det meget skadeligt for unge mennesker at drikke alkohol, idet alkohol er til skade for udviklingen af den unges intelligens og åndsevner. Og nogle unge kan slet ikke tåle alkohol, men bliver sindssyge. Og brug af alkohol ender tit i brug af endnu mere alkohol, der kan ødelægge helbredet på kort tid.

 17. Af Tom Erne

  -

  Iflg. diverse kilder er det meget skadeligt for alle mennesker at spise fed mad, idet fed mad er til skade for udviklingen – helt generelt. Og nogle mennesker kan slet ikke tåle fed mad, men faar problemer med fordoejelse og overvaegt. Og brug af fed mad ender tit i brug af endnu mere fed mad, der kan ødelægge helbredet på kort tid – og til sidst slaa dig ihjel!

 18. Af Tom Erne

  -

  Iflg. virkeligheden er de fleste unge mennesker flintrende ligeglade med hvad diverse kilder mener om hash og dets skadelige virkninger.
  Iflg. virkeligheden bruger over en halv million danskere hash i forskelligt omfang.
  Iflg. virkeligheden doer ca. 27% af den danske befolkning af hjerte/kar (livsstils) sygdomme, og mere end 600.000 dansker er overvaegtige.
  Iflg. virkeligheden doer ca. 6300 dansker hvert aar som foelge af alkoholmisbrug.
  Iflg. virkeligheden er der 0 dukumenterede doedsfald som foelge af hashmisbrug.

  Jeg er et voksent menneske, og som saadan vil jeg gerne behandles.
  Jeg er modtagelig for, og i stand til, at tage imod oplysning og information.
  Jeg forbeholder mig retten til at administrere mig selv og mit eget liv, som jeg finder bedst for mig, og med den viden og indsigt jeg igennem livet har erhvervet mig i mente.
  Jeg bekender mig til ikke at vaere til skade eller vaesentligt gene for mine medmennesker, og kraever blot i retur retten til selvbestemmelse.

  Hvornaar var det lige vi som samfund begyndte at acceptere at vaere underlagt formynderi og over administration?
  Og hvorfor er det lige, at alle skal vaere som flertallet?

  Og til de uvidende ovenfor, saa nej, jeg er hverken kommunisk eller radikal. Jeg er ikke engang hash(mis)bruger. Jeg vil bare gerne have retten til at vaere det, skulle jeg faa den lyst. Jeg er liberal, hvilket fordrer individets ret og frihed – ogsaa naar flertallet mener noget andet.

 19. Af preben jensen

  -

  Hvis en pilot, en læge, en dommer, en soldat, en lastbilchauffør eller en sagsbehandler er påvirket af et hash eller alkoholmisbrug, er vedkommende farlig/livsfarlig for sine omgivelser. Så samfundet er nødt til at begrænse misbruget.

 20. Af Tom Erne

  -

  Maaske det vil hjaelpe, om man forstaar, at man ikke kan regulere alt med lov.
  Som naevnt benytter over 500.000 danskere sig af hash, paa trods af at det er ulovligt.
  Det er en tabt kamp som koster en formue at blive ved med at kaempe.
  Gevinsten ved forebyggelse, information og behandlingstilbud vil vaere langt mere effektivt.
  Og som du nok ved, er alkohol i den forbindelse mindst ligesaa farligt. Men det skal maaske ogsaa forbydes??

  Folket overholder de love som de respekterer, og dybest set mener er rigtige.
  Forbudstiden i USA var eksempelvis ikke nogen stoerre success.

 21. Af Bjørn Sørensen

  -

  Vi må gøre os klart hvad der er roden til alt ondt.
  Kunne det tænkes at det er en konsekvens af vores velfærdsmodel.
  Vi ved at det er velfærdsamfundet som har finansieret Christiania og ghettoerne.
  Det er også at velfærdsamfundet, som har finansiet nedlæggelsen af 100.000-vis af arbejdspladser.
  Folkelig visdom ved at lediggang er roden til alt ondt.
  Dem som har læst “Taberfabrikken”, eller på anden måde er velindformeret, ved at siden indførelsen af bistandsloven i 1974, hvor “Staten” overtog ansvaret for vores gøren og laden er negativ adfærd mangedoblet, såsom kriminalitet, vold og familieopløsning.
  Man nedlagde 100.000-vis af arbejdspladser fordi de ikke levede op til fagforeningernes krav om aflønning. De ledige skulle så omskoles til moderne industri som var bedre lønnet.
  For 30 år siden var 25% ufaglærte, og det er der stadigvæk.
  Så vores uddannelsesinstitutioner har ikke formået at uddanne den ufaglærte del af befolkningen så de kan udføre de jobs der kan give den aflønning som fagforeningerne forlanger.

  Overalt i den vestlige verdens velfærdssamfund er det de samme systemskabte problemer.

  Hvilket kineserne og andre lever højt på, samtidigt med at vores beskæftigelse og sociale problemer forværres.

  Jeg har sagt det før men gentager det gerne: Kun en politik som fremmer fuld beskæftigelse, kan løse vores problemer.
  Som en begyndelse må vi erkende at der er forskel på folk, hvilket længe har været politisk ukorrekt sammen med mange andre dogmer og generel uvidenhed om forskellige menneskers formåen.
  For der hvor ideologien er gået ind er fornuften ofte gået fløjten.

 22. Af merethe hansen

  -

  udsendelsen viste dog også, at staden importerede hele københavns problemer….det skal jo med i analysen af eksperimentets gode og dårlige sider…..

  apropos hash; kunne man ikke legalisere potten på Christiania, men ikke tjalden…
  ofte står diskussionen skarpt om at legalisere tjalden eller ej, men her kunne man da indgå et kompromis…..som eksperiment inden det eventuelt gøres landsdækkende…..
  I øvrigt, er der nogen forskel på sagerne om strandret og så Christiania?

 23. Af P Christensen

  -

  Senest har Staden lagt blokade-sten på en af kommunen anlagt (i sagens natur) grøn
  cykelsti.
  Thi liguster-facisterne på den gamle Bådsmandsstræde kaserne vil da ikke
  have pøbelen til at komme forbi i tide og utide.
  Pøbelen kan kun bruges som skatte-kvæg til at forsørge beboerne på Staden.
  Endnu en ynkelig bundvending fra den gamle “venstrefløj” .

Kommentarer er lukket.