Glem alt om højre- og venstrefløj. Jylland vandt valget!

Af Mads Holger 37

Oven på det netop overståede folketingsvalg trænger selvsagt en del analyser sig på i medierne. Den blå blok vandt, det borgerlige Danmark vandt, og Lars Løkke vandt (sådan da). Imidlertid har en del af analyserne også kredset omkring den mere geografiske udlægning af valget, og dette fuldt ud med rette.

Vi har atter oplevet endnu et ekstremt overraskende godt valg for Dansk Folkeparti, der nærmest har kapret hele Sønderjylland og endte med at få mere end hver femte danske stemme. Jeg hører bestemt ikke til de selvretfærdige byboer, der nu på mest usmagelige og selvhøjtidelige vis hævder at ville flytte til Sverige under henvisning til en masse sludder om empati, menneskesyn og humanisme. Faktisk oplever jeg denne tendens til at ytre noget sådant som noget af det mest kvalmende i debatten.

Tværtimod anerkender jeg fuldt ud Dansk Folkepartis meritter i dansk politik gennem de seneste årtier. Partiet har med stor dygtighed evnet at artikulere nogle grundlæggende problemer i Danmark, og man har gjort det på trods af evige beskyldninger og hadefulde indvendinger.

Når det er sagt, så bliver vi jo som samfund ikke rigere af at kysse hinandens røv, for nu at udtrykke det lidt folkeligt, hvorfor der også skal lyde en advarsel mod det politisk opdelte danmarkskort, som valget med stor tydelighed tegnede. Det borgerlige Danmark vandt en kneben valgsejr, og dog må vi imidlertid anskue hvilken borgerlighed, der løb med sejren. Endskønt Venstre og Lars Løkke Rasmussen nok fik et særdeles dårligt valg, kan man vanskeligt nægte, at dette parti alene nu tegner Danmarks regering.

Venstre er som bekendt historisk set et bondeparti, men spørgsmålet er, om ikke vi fint kunne udelade dette historiske prædikat og erstatte det af et præsent. Partiet står stærkt i Jylland, og har sin hovedbastion i min gamle venskabsby Herning, hvorfra da også vores nye udenrigsminister stammer. Allerede nu få dage inde i regeringens første uge tales der allerede om anlæggelse af nye jyske motorveje i stor stil, og fra tid til anden får man det indtryk, at Venstre aldrig helmer, før hele Jylland er asfalteret. Dette er imidlertid en lille ting ved siden af nedlæggelsen af miljøministeriet og det, vi må forvente, bliver en regeringsperiode, der nok skal få smilene frem på læberne i dansk landbrug. Også en stærk liberalisering af planloven, der bl.a. har til formål at sikre danske kysters ubebyggede naturskønhed, er varslet. Der asfalteres nu i Danmark.

I kombination må vi naturligvis forvente, at Dansk Folkeparti og Venstre vil tegne hovedparten af dansk politik gennem denne regeringsperiode, og det bliver et udpræget jysk regimente, for hertil skal lægges, at Det Konservative Folkeparti i sin sørgmodige ubetydelighed dog også om noget parti har truffet beslutning om at blive et udpræget jysk parti med fokus på det jævne, simple og forfladigede. At man så ikke ramte målet er selvsagt en anden historie, men ingen kan være i tvivl om, at Det Konservative Folkeparti om nogen har tilsigtet at blive et provinsielt parti. Blot lykkedes bestræbelsen ikke, fordi man måske trods alt skød for lavt. Navnlig dette er trist, fordi både konservatisme og Det Konservative Folkeparti alle dage har været eksponent for netop den urbane borgerlighed. Det er det bestemt ikke længere, uanset om man udlægger urban i abstrakt eller mere konkret forstand. Til vidnesbyrd herom mistede partiet sit mandat på det ellers højkonservative Frederiksberg og er i dag slet ikke repræsenteret på tinge på vegne af Danmarks hovedstad. Også i Gentofte blev man beskåret med et tab af ca. hver tredje tilbageværende vælger. Man må i al stilfærdighed konstatere, hvorledes de urbane konservative højborge nu høster lønnen for sin apati og manglende courage.

Sidst men ikke mindst optræder Liberal Alliance som en svag modvægt til denne provinsialisme, men dette dog kun i meget moderat grad. Det er åbenlyst, at partiets modvilje mod stat, offentlig kultur og national identitet langt hen ad vejen også har bred appel til det landlige Danmark. Det Kongelige Teater ligger trods alt ikke i Randers (for nuværende), og endskønt vi regionalt i Danmark kan drille hinanden på kærlig vis, er der jo nok under spøgen et vist element af alvor forbundet med analysen om jyden, der ikke er meget for skatter, afgifter, moms og bilag, som de kræver ovre i Københavnstrup. Forstå mig nu ret, for her er ingenlunde tale om en absolut generalisering, men om en hjertelig kulturel udlægning, som man i øvrigt ej heller behøver at være entydigt skamfuld omkring.

I den anden ende af det noget polariserede Danmark finder vi lidt endnu de røde storbyer såsom København, Aarhus, Aalborg og Odense, der stadigvæk hælder mest mod venstrefløjen. Som borgerlig er det alment kendt, at man skal vente med at juble over gode valgresultater tidligt på valgaftenen, fordi de store byer tager længere tid at optælle, og resultaterne derfor først kommer ind sidst på aftenen. Disse er som regel blodrøde, hvilket dette valg også afslørede. På Nørrebro i København kunne eksempelvis oprettes et rædselsregimente af Enhedslisten, Alternativet og SF. Jeg ser for mit indre øje en jonglerende Erich Honecker køre op ad Nørrebrogade på en ethjulet cykel.

Mange har forsøgt at udlægge byernes centrum-venstre præference som et vidnesbyrd om en højere grad af uddannelse og udsyn. I byerne er man mere globalt sindet, med på beatet, hører P3 eller noget tilsvarende irriterende, men denne analyse er langt fra entydigt korrekt, for enhver med globalt udsyn vil have begreb om, at omverden ved sammenligning med Danmark er et ekstremt borgerligt (og nok specifikt konservativt) sted. Byernes kulturradikale og hippe selvforståelse er dybt passé, men erkendelsen heraf kniber det med. Pudsigt nok tegnes netop Københavns så forhadte kreative og snakkende klasse primært af rustikke tilflyttere, og jeg har ladet mig fortælle, at København er den danske by med flest jyder huset. Imidlertid styrkes dette yderligere af disses synlighed i medier og blandt den meningsdannende klasse, som indtil for et par år siden dominerede dansk åndsliv.

Dog har vi i de seneste år oplevet, hvorledes denne har måttet se sig delvist erstattet af en borgerlig pendant. Dette har man navnlig kunnet erfare i nærværende medie, Berlingske, der dygtigt har udmærket sig som et talerør for en urban borgerlighed. Dette vil sige en borgerlighed, der ikke ser skævt til den jævne, umiddelbare og gæve hverdagsproblematik, men dog ej heller ophøjer samme til eneste ideal, sådan som vi har set det gjort fra det politisk borgerlige Danmark i denne valgkamp.

Den urbane borgerlighed, der sigtes til, udmærker sig netop ved at have storbyens (og nok også navnlig hovedstadens) karakteristika, hvilket vil sige det urbane, akademiske og belevne udsyn, men bestemt også det nationale favnende ansvar, som det selvsagt påhviler en hovedstad at varetage. Imidlertid har Danmark længe været polariseret mellem en landlig Jyllandsposten-borgerlighed og en storbypræget Politiken-kulturradikalisme, som ikke har givet plads til yderligere varianter. Dette har bestemt også gjort sig gældende partipolitisk, fordi den urbane borgerlighed netop rent partipolitisk ingensteds er repræsenteret (for nuværende). Dette er imidlertid langsomt ved at ændre sig, men det netop afviklede valg viste med stor eftertrykkelighed, at vi nok kun er ved slutningen på begyndelsen snarere end ved begyndelsen på slutningen.

37 kommentarer RSS

 1. Af Frank A

  -

  Mindes endnu engang dit tweet om at du kørte på standvejen i en racinggreen Jaguar.

  Det viste sig senere, ganske rigtigt at være en klassiker:

  En vissengrøn Austin Allegro der hverken dengang eller nu, ville kunne holðe rusten væk, mellem de 2 årige syn.

  Men fint du blev i troen og håbet. Konservative var jo store dengang. Faktisk større end DF er nu.

 2. Af Erik Larsen

  -

  Er helt – eller i hvert fald meget enig med din glimrende artikel.
  Og ja, det er godt at man har “jyske rødder”.
  Har lige været i det nord-vestjyske, hvor vel næsten 40-50 procent er DF-venlige.
  Man skal bare holde sig fra Wammens Århus, noget af Ålborg og Odense (Fyn).
  Københavnstrup har stadig, Christania, Vesterbro, Nørrebro m.m. og i deres omegn huserer Tingbjerg, Vestegnen, Ishøj, Albertslund m.m. — Rent rødt flertal.
  (Alternativ, LA, og EL får jo ingen stemmer udenfor storbyerne).
  Og Mads H. rigtigt som du skriver at der er (heldigvis ) forskel på Jyllandsposten og Politiken!! (Tag bare Ekstrabladet og BT med – ren venstredrejet presse). Selv Berlingske kan man ikke kende i dag.
  Men flot af DF, at de med 37 mandater kan erkende, at de ikke skal gå i regering, når de andre partier nærmest hader dem (og misunder deres enorme sejr).
  Kære Mads Holger, jeg synes de konservative behandlede dig meget dårligt, men de gamle partier tolererer ikke at man kommer med sin ærlige, egen mening.

 3. Af preben jensen

  -

  DF havde fremgang, men har 80% af folketingets politikere imod sig. DF vil ikke komme til at bestemme ret meget.

 4. Af Søren Revser

  -

  Ærlig talt troede jeg vi var sluppet af med Mads Holger???

  Men Prinsesse tosser der ikke kan finde fodfæste på det normale arbejdsmarked, kan jo altid få lov at blogge hos Pressen – blot de er vanvittige nok.

  Hurra for mediestøtten…

 5. Af preben jensen

  -

  Læs snap hanens og den kortes skrappe afsløringer!!

 6. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lige præcis!

  København og Nordsjælland med sin usmagelige blanding af insolvente banksvin, ruinerede flextumper, kommunistiske torturbødler af skolelærere og narkohandlende voldskriminelle indvandrerbander – alt hvad der er foragteligt – skal blive i deres kloak.

 7. Af J Nielsen

  -

  “På Nørrebro i København kunne eksempelvis oprettes et rædselsregimente af Enhedslisten, Alternativet og SF. Jeg ser for mit indre øje en jonglerende Erich Honecker køre op ad Nørrebrogade på en ethjulet cykel.”

  Hvor frygtindgydende denne vision end måtte være, er den dog af midlertidig karakter. Det samme kan ikke siges om den tilstundende strengt merkantile tilgang til landets herlighedsværdier. Hvad der bliver ødelagt, bliver ødelagt for stedse.

 8. Af THOMAS BORGSMIDT

  -

  J. Nielsen
  Jeg er betaget af dine anushår!!
  Farver du dem??

 9. Af J. Nielsen

  -

  Nå du har bemærket det!
  Det glæder mig!
  Ja jeg farver!

 10. Af Kaj Rectum. Andersen.

  -

  Hvor kunne jeg godt tænke mig, at Hr. Borgsmidt farvede min anus i star strib’s and banner

 11. Af Jørgen F.

  -

  Christiania har bredt sig helt ud til Ring 3 – eller er det bare Zoo, der har udvidet?

 12. Af hvorfor tillader B. hjernedød debat-terror

  -

  En uhumsk halvhjerne saboterer debatterne. Hvornår vågner avisen op og sætter en stopper for svineriet?

 13. Af Mikkel Madsen

  -

  Kære Mads Holger

  Dit jydehad er måske interessant for din nærmeste omgangskreds. For den brede offentlighed og for Danmark som et hele er det dog inderligt uinteressant.

  Kunne du gøre os en tjeneste og holde det for dig selv?

  På forhånd tak.

 14. Af Helena Hansen

  -

  Men hvad skal svenskerne bruge københavnere til ? de er jo ubrugelige overalt! Sverige ligger ca 20 år foran Danmark hvad teknisk udvikling angår. Desuden har Sverige de seneste 12 år haft en fornuftig regering, hvilket har bragt landet fremad, medens vi er blevet nummer sjok i alting, grundet tumbede politikere som Mads Holger.

 15. Af Ægte konservativ politik er bedre

  -

  Hel ena…..du aner jo ikke hvad du snakker om. Sverige er et land i rivende tilbagegang hvad angår frihed, demokrati, sikkerhed og velfærd. Henter du al din viden fra romaner og dameblade? Siden du mener at den blodrøde, feministiske og tosse-gode svenske regering er fornuftig. Prøv at læse snap og den korte

 16. Af ægte Konservativ politik er bedre... alies Preben F1 Jensen

  -

  Jeg Henter al min viden fra romaner, dameblade og actionmagasiner ? Jeg mener at den blodrøde, feministiske og tosse-gode svenske regering er fornuftig. Prøv at læse snap og bid i den korte!
  I øvrigt høre jeg stemmer der siger ” Kalder Kalle Anker, Kalle Anka kom ind ”
  Det kommer af at være meget ensom og alene hele tiden… Derfor har jeg brug for, at høre mig selv hele tiden under flere navne der bekræfter min forståelse af verden….

 17. Af John Laursen

  -

  Mads Holger

  Din overskrift er en røverhistorie, den skal du længere ud på landet med.
  Det var HELE DANMARK DER VANDT! Ikke en enkelt landsdel.
  Dansk Folkeparti gik frem i hele landet også i København, mest i Sønderjylland, i Vestsjælland, i Midtsjælland og i Sydsjælland med omliggende øer.
  Det kan du, hvis du altså gider, læse dig til ved at studere det offentliggjorte landsresultat.

 18. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt et stor tillykke til Pia Kjærsgaard …… godt gået 🙂

 19. Af John Laursen

  -

  Jan Petersen kl. 16.49

  Enig. Jeg vil også give Pia Kjærsgaard et stort tillykke. Hun er en dejlig pige, et godt og varmt menneske der på trods af svinsk behandling altid har holdt ryggen rank og hovedet højt løftet og har kæmpet for sine overbevisninger. Dyb respekt.

 20. Af Søren Rasmussen

  -

  “Jeg ser for mit indre øje en jonglerende Erich Honecker køre op ad Nørrebrogade på en ethjulet cykel.”

  Selv med den mest enøjede naturkonservative på bagagebæreren bærer Dansken kun sit historiske åg – som han/hun jo for mestendels ikke kender.

  Heldigvis lærte de Konservative aldrig om ULTRA – Danmark var udelukket fra den slags militære hemmeligheder under hele WWII – og efter – af gode grunde.

  Skråremspartiet har aldrig villet Danmark det godt – men har altid været opportunister, der kunne/kan nasse på den resterende befolkning.

  Karakteregenskaberne smålighed og specielt småborgeskab er jo ikke kun en radiGAL dyd – de florerer jo i bedste velgående iblandt bedsteborgere med hang til småsvindel.

 21. Af Helge Nørager

  -

  Efter min stupide, mindrebemidlede, ordblinde, hjerneskadede opfattelse.

  Demokratiet vandt, vi stemte, vi havde debat.
  Jeg personligt er meget utilfreds, den kandidat jeg stemte på kom ikke ind.
  Men ved der kommer et nyt valg, og hvis jeg lever længe nok, får jeg en mulighed mere for at ændre, en stemme mere.
  Jeg har ikke travlt, og respektere valgets udfald, selv om det giver mig stor morskab, men mest kvalme,
  Den indre svinehund vandt, godt hjulpet af bestikkelse med ejerbolig-jobordning, indført med tilbagevirkende kraft.

  Hvis der om noget burde være en æressag for Konservativt folkeparti, er det retssikkerhed, og hvor er den, når love ændres bagud. ?

  Eneste præcedens i moderne tid er lov om landsforrædere efter 2 verdenskrigs afslutning.

  Og jeg mener ikke at ejerbolig-jobordning, eller asyl sager, er vigtige eller i klasse med opgør efter 2 verdenskrig.

  Love bør ikke kunne indføres med tilbage virkende kraft, basta, dixie, fat det, osv.

  Tudekiks sælges på tilbud i udkants Danmark.

 22. Af Niels B. Larsen

  -

  “Glem alt om højre- og venstrefløj. Jylland vandt valget!”

  Det gjorde vi jyder nemlig.

  Og vi gider ikke København og de ræverøde og snobbede københavnerne længere.

  Danmark fra Valby Bakke Vest til Kruså!

 23. Af JANE VON RATHSACH

  -

  Ufatteligt at Konservative ikke i årtier har forstået at det engelske søsterparti siden Margaret Thatcher – har hadet det afstumpede EU – med rette.
  DF begyndte deres kritik der og havde ellers ikke meget på Madam Blå, som nærmest var rødlig.
  Pia Kjærsgaard har dygtigt forstået, hvad Konservative burde have forsvaret : Gud, Konge og Fædreland.
  Måtte de havde undgået de evindelige indbyrdes bryderier og kampen om mønten, var ulykken med Fædrelandet næppe så stor. Jeg taler om Poul Møllers udtalte had til DF afsættet Glistrup og det navnkundige nul / 0 i SKAT.
  Pernille Vermund er gået i EU folden med Pape. Alligevel fik hun min stemme, da hun kan noget, både som Arkitekt og med sprogets inderlighed.
  Danmark har et ordentligt Gud, Konge og Fædreland Parti, som for tiden samler Vælgererklæringer – vi skal have ca 20. 000 – til et Folketingsvalg.
  Vi nåede det ikke, men er ved at være der.
  Se mere fra Morten Uhrskov, Han underviser som lektor på en Konservativ Højborg og hader den Skolereform, som de røde med leg og stupid pædagogik fik banket igennem. Med elevflugt til følge.
  Dansk Samling er på facebook og har en webside som hver uge skriver om Pro patria.
  dksamling.dk vil samle Danmark i et sprog, som kalder en spade for en spade. Også når det handler om EU ohg Indvandring. Det er for mange vederkvægende. 13 % synes at DF mener for lidt.

 24. Af ægte konservativ politik er OK

  -

  Det går fremad for Danmark. DR sender masser af hysteriske klima-skræk historier og følelsesporno-historier om evighedsturister. Der er masser af politi med maskinpistoler i gaderne i kbhvn, mens provinsen nu er næsten uden politi. Og taxachauffører der myrder eller voldtager kan forsætte som taxachauffører. Det er da humant, dog ikke overfor ofrene.

 25. Af ægte konservativ politik er ok

  -

  Også på denne blog hærger en rød og fordrukken eller hjerneskadet net-trold. Hvorfor tillader avisen de perverse kommentarer?

 26. Af Ægte konservativ politik er ok. Alies Preben Jensen plus det løse

  -

  Jeg er en smule pervers om Torsdagen!
  Her mødes jeg med Kim og Erik.. Vi hygger os sammen og her på det sidste, er Thomas kommet til. Sammen sidder vi og klipper, fletter og farver anushår.
  Kære Niels B Nielsen kunne det være noget for dig også?????
  Vi kan bruge en mand som dig i klubben.. Hvad siger du??

 27. Af Bengt Moss-Petersen

  -

  Hold da OP, hvor skriver den mand dog dårligt dansk. Man kæmper sig gennem hans puerile og næsten usvigeligt forkerte brug af ufordøjede, altmodische floskel-brokker.. Til ingen nytte, viser det sig efter anstrengelserne.

 28. Af Grethe L Hansen

  -

  Hr. Bengt Moss Petersen
  Hvor har de ret om denne “såkaldte” ÆGTE KONSERVATIV POLITIK ER OK
  Han er latrinær og frastødende.

 29. Af Inger Johannesen

  -

  Jeg tror han er tysker på den måde han taler.
  Tyskere er født med megalomane forstillinger.

 30. Af ægte konservativ politik er ok

  -

  Meget tyder på at hel ge nør ager er en af de værste af de røde nettrolde som hærger disse blogdebatter med fascistiske, sjofle og løgnagtige kommentarer. Avisen følger ikke sine egne vilkår og regler, og snotdumme, perverse og ondskabsfulde samt falske indlæg fylder nu så meget, at debatterne er ved at være en parodi.

 31. Af ægte konservativ politik er ok

  -

  Nør ager betegner ovenfor sig selv som stupid, mindrebemidlet, ordblind og hjerneskadet. Og for en gangs skyld har nør ager nok fat i noget. Dernæst fortsætter den fatsvage nør ager med nogle debile eller sinkeagtige vrøvlerier om indre svinehunde, tudekiks og andet, tilsat noget hykleri om at han respekterer demokratiet/ valgets udfald.

 32. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nu har “ÆGTE KONSERVATIV POLITIK ER ” ikke nogen mening – der er ganske enkelt ikke hjerneceller til noget sådant.
  Sludder af den slags skal afvises med den største hidsighed og det dertil knyttede skvadderhoved behandles med den yderste foragt.
  Man ser bestandigt, hvor galt det går, hvis man ikke gør det. Jeg havde faktisk en skolelærer, der efter jeg gik ud af skolen troede, at ikke hadede hende….. frygteligt at koen skulle leve i den vildfarelse.
  Mht. til at lære på universitetet anusfarveren åndsamøben har den fejlagtige opfattelse af en universitetsuddannelse som kommunistiske forsagere af skolelærere udbreder – fordi de reelt aldrig begreb noget som helst.
  Så nej, jeg må siges at være et naturtalent.
  Jeg kan ikke se, at jeg skal tale pænt til en selvovervurderende bums som Dig. Det kommer der intet godt ud af. Det næste bliver sgu, at jeg skal stille op til Folketinget – Vorherre bevars!

 33. Af Jesper Høegh

  -

  P re be n J en se n

  du må være blevet bindegal – du har i flere år huseret –
  med selvejerminer i en hver blogs!

  STOP !

 34. Af D.G. C.

  -

  Kære Mads Holger
  Hvor er det sørgeligt, at Det Konservative Folkeparti ikke vil have dig.
  ENDELIG efter årtier en konservativ politiker med pondus, karisma og meningers mod, og så vrages han!

 35. Af Jørgen Lund

  -

  Kære Mads Holger
  Hvis urban borgerlighed indeholder belevenhed, så skriver du om alle de andre. Ikke dig selv. Du mangler helt elementære sympatiske træk.
  Venlig hilsen Jørgen Lund

 36. Af en høegh med kyllingehjerne?

  -

  Je s pe r hø egh……. det er vel ikke nærmere dig selv der er bindegal? Eller dum/uvidende? Siden du ikke forstår at politikernes flertal er ved at ruinere og ødelægge Danmark.

 37. Af E. Larsen

  -

  John Laursen, ja du har ret – det var HELE danmark der vandt! Selv i Kjøvenhavnstrup og endda i Gentofte gik DF frem mens K og de røde partier gik tilbage.
  Og at #alternativ medvind og El REGERERER PÅ Nørrebro m.m. kan vel ikke overraske nogen.
  At folk vil bo i Kjøvenhavnstrup er uforståeligt.
  Kom til Tønder eller Lemvig f.eks. – der findes DANSKERE.

Kommentarer er lukket.