I am the Prime Minister of Denmark!

Af Mads Holger 123

Lad mig indlede med at betone, hvorledes der så sandelig findes vigtigere emner end vores statsminister højst uformelle optræden på den røde løber. Eksempelvis er det langt vigtigere at overveje, hvordan vi her i landet får skaffet arbejdspladser til folk, eller hvordan vi får reddet Danmark ud af vores dybe krise og økonomiske dødvande, men det er vist noget med, at der kommer en rigtig god løsning til marts. Med den nuværende regering forekommer disse mål imidlertid så fjerne og uopnåelige, at vi vel egentlig lige så godt kan fordrive ventetiden til næste valg med at beskæftige os med et par af hverdagens trivialiteter, hvilket jeg så for en gangs skyld vil tillade mig her.

Sagens genstand er som nævnt vores statsminister, der ligesom sit parti nyder en historisk ringe opbakning i befolkningen, herunder for ministerens vedkommende også blandt egne vælgere. I går bragtes et filmklip af statsministeren, der repræsenterede Danmark ved uddelingen af Nobels Fredspris i Oslo. Ved denne lejlighed så statsministeren sit snit til at vende om ud af sin ministerbil for på den røde løber at fare over og stille sig op blandt andre autografjægere for at få en autograf eller et håndtryk af den amerikanske tv-skuespiller, Sarah Jessica Parker, der er kendt for at optræde i tv-serien Sex and the City, som her til lands er blevet vist på TV3. ”I am the prime minister of Denmark” udbrød statsministeren i en bestræbelse for at kapre opmærksomheden fra de andre fans, der havde taget opstilling omkring det, der i den grad forekom statsministerens store idol, så man næsten frygtede, at hun ville begynde at tage brystsvømmetag i hestepiger for at mase sig frem til tv-kendissen.

Den mildest talt upassende opførsel har siden dannet grundlag for en heftig debat i de sociale og traditionelle medier. Enkelte føler sig beklemt over, at deres lands officielle repræsentant render efter amerikanske B-skuespillere for at jage autografer og til formålet råber op om sit embede for at komme forrest i køen blandt andre eksalterede unge kvinder. Det er en opfattelse, jeg deler, men jeg kan også læse andre ytre sig i velkendte almindelige vendinger om, hvor pragtfuldt det er, at vi har en statsminister, der optræder helt naturligt og uformelt i en ellers ganske vist temmelig formel situation. Er man uenig heri, må det være udtryk for, at der er for lavt til loftet her i landet, men tilfældet er det stik modsatte. Kritikken kommer jo netop, fordi man gerne så, at der fra tid til anden også kunne være bare lidt højt til loftet i Danmark. Jeg ved godt, at det er et upopulært synspunkt, jeg her repræsenterer, for vi ser jo helst, at vores repræsentanter opfører sig lige så uformelt som heltinderne i DRs dramaserier. Det der med det uformelle og naturlige er i Danmark indiskutabelt altid comme il faut, men tillad mig at påminde om, at eksempelvis også nedre toilette som oftest er både uformelt og naturligt, men dette til trods ej heller passer sig for en statsleder i embeds medfør på den røde løber.

Det var for mig en lidt skræmmende oplevelse at se, hvordan statsministeren pludselig deponerede den ellers velkendte kalkulerede kontrol for at agere som dikteret af sit indre alene, stillet over for et åbenbart så enestående øjeblik. Det forekom næsten, at tv-fotografen havde fanget en af teologen K. E. Løgstrups spontane livsytringer på film, men måske man også skal påminde om, at denne højst aparte opførsel ikke blev ansporet af mødet med Moder Teresa, Maria Callas eller Farah Diba. Den blev animeret af at se en tv-skuespiller fra en amerikansk serie på TV3, hvor en samling letlevende kvinder på mest fordummende vis drøfter dildoer og nye stiletter.

Overalt i pressen kan man læse, hvordan statsministerens parti kun har opbakning fra hver femte dansker, men man kan også læse, at mange socialdemokrater blandt denne femtedel ikke længere har tillid til statsministeren. Jeg er ikke selv blandt disse socialdemokrater, men jeg er dog borger i dette land og forventer således uagtet af partifarve at blive repræsenteret med værdighed på dettes vegne, når min statsleder ved formelle internationale begivenheder optræder som repræsentant for dette. For at der nu ikke skal ske nogen ulykker, må jeg også hellere skynde mig at gengive, hvorledes dette ikke har noget med statsministerens køn at gøre. Hun kunne i denne sammenhæng for min skyld være en mand, muslim, kommunist eller en høj flot fyr fra Ceylon, det er sagen uvedkommende, og i øvrigt har Danmark jo en glimrende kvindelig repræsentant i statsministerens chef på Amalienborg.

Mange indvender, at de sikkert selv kunne finde på at reagere på lignende vis i en sådan situation, og fred være med det, de repræsenter nemlig ikke en af verdens ældste nationer ved officielle internationale begivenheder. Havde der været tale om en ung pige, der gik til håndbold og i 8.b og gerne ville have et billede, ville det da være helt forståeligt og måske ligefrem meget kært, det var bare ikke tilfældet. Det er således ikke udtryk for hverken mobning eller partipolitisk interesse, at denne indlysende kritik artikuleres. Det gør den derimod ud fra en forventning om at blive repræsenteret med værdighed af sin statsleder, men måske Helle Thorning-Schmidt nu også så småt har indset, at hendes rolle som så næppe varer længe ved, og hun derfor bare skal have de sidste autografer i hus inden lukketid.

123 kommentarer RSS

 1. Af j nielsen

  -

  “Den scene kan godt nok ikke hidse mig op”

  skriver H. Knage.

  Det hjælper en hel del hvis man er godt ophidset i forvejen.

  Helst så ophidset at man ikke længere kan skelne mellem formelle situationer (som Lars Løkkes) og uformelle (som denne).

 2. Af J Lund

  -

  @Karsten Aaen, 19. januar 2013 kl. 15:35

  “Besøget i Oslo var et offcielt besøg, fordi hun var repræsentant for EU, fordi EU skulle have fredsprisen. Og så render man altså ikke som et lands statsminister over til en amerikansk kendis, uanset om denne kendis er en A eller B skuespiller”

  HTS deltog i Nobels fredspris ceremoni. Det gjorde Sarah Jessica Parker også – sikkert fordi hun havde været vært for fredspris koncerten i december. HTS og SJP var altså deltager i det samme arrangement. Normalt er der vel ingen rangorden ved sådanne arrangementer, der gør det pinligt at en deltager hilser på en anden deltager – i dette tilfælde at HTS hilser på SJP.

 3. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  J Lund – bortset fra, at de ikke var sammen til en af festerne, hvorfor HT kunne have ventet med at hilse og møde JSP, så havde det ikke været også pinligt, alt det med ‘I am the Prie Minister ..’ og så en autograf til?

  Det gør forskellen, det fremgår, at de her ikke kendte hinanden i forvejen.

 4. Af Axel Eriksen

  -

  @ j & J!

  Er I døbt sådan til fornavn – eller hvorfor skriver I ikke under med jeres fulde navn?

  I øvrigt har Birgit Hviid Lajer fuldkommen ret i det, hun skriver!

 5. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Mads Holger har jo iøvrigt skrevet et langt indlæg på Tom Jensens blog, bedre efter min mening end bloggens oplæg her, hvis nogen orker mere.

 6. Af J Lund

  -

  @Birgit Hviid Lajer, 21. januar 2013 kl. 16:37

  “J Lund – bortset fra, at de ikke var sammen til en af festerne…”

  HTS og SJP deltog da begge i Nobels fredspris ceremonien. Jeg forstår ikke hvad du mener.

 7. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  J Lund

  Èn gang til for Prins Knud:

  Det havde været naturligt, hvis de var til en fest sammen. Det er de ikke, og på det det pågældende tidspunkt kender de heller ikke hinanden.

  Selv til en fest sammen kunne det være anmasende og upassende at stalke igennem en forsamling, for en statsminister, for at hilse på.

  Ikke flere svar herfra – og du har måske ikke set vido-klippet heller.

 8. Af J Lund

  -

  @Birgit Hviid Lajer, 22. januar 2013 kl. 11:51

  Vi lever i 2013, ikke i det 17. århundrede.

  Jeg har set video-klippet. HTS stalker ikke igennem en forsamling for at nå SJP. De befinder sig jo begge to på samme side af afspærringen på VIP siden.

 9. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  J Lund

  Hold da helt op, rent ud sagt!

  Nej – hun stalker ikke her; men jeg skrev, hvis det havde været i en festklædt sal, altså det samme selskab, de havde befundet sig i, så var det endog ikke sikkert, at hun kunne tillade sig at stalke igennem her.

  Det har ikke noget med år 0 eller 2013 at gøre, det har noget med magtforholdet at gøre. Kunne du se fx Anders Fogh i den situation, altså en mand, skynde sig hen til Arnold Schwarzenegger, hvis det havde været ham som altså skuespiller el endog som fuvenør i Californien???

  Han ville vente til en bedre lejlighed, når de evt. officielt havde mulighed for at mødes.

  Og – så kan man sikkert, hvis det var til Helle Thornings døtre, få skuespillerinden til at sende autograf ved en helt anden forespørgsel via en el anden korrespondance.

  Det gør en statsmand/statskvinde ikke – og hvis Helle Thorning er så forhippet på at hilse og blive set af denne skuespillerinde, så skal hun opføre sig som statsminister, i hv f når hun er ude at repræsentere DK i EU-regi, når hun ikke lige er på ferie. Men selv da -så ville jeg, hvis jeg var statsminster for landet, ladet det fare og se andre muligheder.

  Sådan er det!

  Og – jeg kan kun forklare det for dig ikke forstå det, så absolut sidste forsøg. Og – forsøget gjort, fordi det er rimeligt ubegavet af dig ikke at ville forstå andet end, at vi er i 2013.

  Nu – må du sgu ærligt talt holde op!

 10. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  J Lund

  Vi taler jo om et statsoverhoved for et land, som tillige repræsenterer EU og endda har været formand for dette .. der er et hieraki her, uanst hvor berømt en skuespiller er!

  Helle Thorning kan ikke her i situationen sætte sig under ’sin stand’ som ovenikøbet statsminister.

  Ellers må du sætte dig ind i sådanne ting.

 11. Af J Lund

  -

  @Birgit Hviid Lajer

  “Ellers må du sætte dig ind i sådanne ting”

  Jeg vil rigtig gerne sætte mig i sådanne ting. Kan du give mig en reference til hvor jeg kan læse om takt og tone for statsoverhoveder? I forgårs havde Emma Gad 161 års fødselsdag. Dette har inspireret mig til at være inde på ‘www . emmagad. dk’ for finde noget om emnet. Jeg fandt desværre ikke noget. Du kan måske hjælpe mig? Du virker som om du har styr på dette område.

 12. Af Axel Eriksen

  -

  @ J Lund!

  Du vil gerne have vejledning – naturligvis kan du ikke finde noget i Emma Gads: “Takt og tone”!

  Den er henvendt til mennesker med nogenlunde intelligens og ditto opdragelse!

 13. Af Axel Eriksen

  -

  @ J Lund!

  Og dog selv de med mindst læseformåen kunne dog bare læse de 4 første sætninger i forordet til “Takt og tone”:

  “Vær ikke snobbet.

  Vær ikke vigtig.

  Vær ikke underdanig.

  Vær fordringsfuld over for Dem selv men ikke over for andre.

  Var hun ikke både snobbet, vigtig, underdanig og fordringsfuld? Jo!

 14. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  J Lund

  Det kunn ejeg godt, men det ville være mod betaling, og det regner jeg ikke med, at du er interesseret i – men prøv at tænke over magtens strukturer, bla vigtige for også at beholde magten, forstå den og i sidste ende udøve den.

  Ikke flere ‘gratis’ lektioner herfra.

 15. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  J Lund – fortsat

  Det handler også om personlig integritet og værdighed, også i jobbet.

 16. Af J Lund

  -

  @Axel Eriksen, 23. januar 2013 kl. 20:18

  “Den er henvendt til mennesker med nogenlunde intelligens og ditto opdragelse!”

  Er dette udsagn i overensstemmelse med Emma Gads takt og tone?

 17. Af Axel Eriksen

  -

  @ J Lund!

  Helt i overensstemmelse med det!

  Hvis ens intelligens er så begrænset, at man ikke har kunnet lære at læse indenad – og de basale færdigheder m.h.t. høflighed og omgang med andre mennesker ikke er tilvejebragt gennem opdragelsen – så skal man ikke læse de 223 sider!

  Bogens førsteudgave udkom i 1918. Kvinderne havde fået valgret tre år før – og på det tidspunkt var det vist utænkeligt, at give speciel vejledning til en statsministers opførelse!

  Så retningslinjer for almindelig god opførsel er gældende. Hun kunne da ikke forudse, at næsten 100 år efter ville vi få en kvindelig statsminister, der i visse situationer optræder som en elefant i en porcelænsbutik!!!

 18. Af J Lund

  -

  @Axel Eriksen

  “Bogens førsteudgave udkom i 1918. Kvinderne havde fået valgret tre år før – og på det tidspunkt var det vist utænkeligt, at give speciel vejledning til en statsministers opførelse”

  Er der så fastlagt på et senere tidspunkt en speciel vejledning til en statsministers opførelse?

 19. Af Axel Eriksen

  -

  Det tror jeg ikke!

  Men der er vel en vis forventning om, at en statsminister har så megen modenhed og omtanke, at vedkommende ikke opfører sig som en løbsk, fjantet teenager på 14 år!

 20. Af Jesper J

  -

  @Axel Eriksen

  Som borgerlig må du da være henrykt over den politik, som HTS og hendes regering fører. Den er jo mere borgerlig end den politik, som VKO førte i 10 år.

  Jeg er derimod utilfreds.

 21. Af Axel Eriksen

  -

  @ Herr Jesper J!

  Ja, jeg er “himmelhenrykt” – men hvorfor bruge kopivarer i stedet for de originale?

  De sidste foretrækker vist også statsministeren selv!

 22. Af Click In this article http://dlkfsldkflksdlk.com

  -

  If you are going for finest contents like me, just go to see this web page everyday as it presents quality contents, thanks|

 23. Af louboutin uk http://www.christianlouboutinukoutletonline.com/

  -

  I like this web blog very much, Its a rattling nice situation to read and obtain info .

Kommentarer er lukket.